Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2013

Συνέντευξη στην εφημερίδα ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ


Ρηξικέλευθες ενέργειες, προγραμματισμός, όραμα, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και, φυσικά, επενδύσεις είναι η «συνταγή» για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως επισημαίνει η αντιπρόεδρος του Mpimpas Investing Group, οικονομολόγος (ΜΑ), Μαριλένα Μανιουδάκη, σε συνέντευξή της στο «Χ».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως εξηγεί, ο όμιλος Μπίμπας επεκτείνει τις δραστηριότητές του στον πρωτογενή παραγωγικό τομέα της γεωργίας, με ένα project εναλλακτικών βιοκαλλιεργειών, τομέας που παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Για την υλοποίηση του project αυτού ο όμιλος έχει προβεί στην εξαγορά έκτασης περίπου 5.500 στρεμμάτων στο Σχηματάρι, για την ανάπτυξη επενδυτικού σχεδίου, για το οποίο επιδιώκει να λάβει επιδότηση από τον αναπτυξιακό νόμο. Παράλληλα, βρίσκεται σε συζητήσεις με εταιρείες του εξωτερικού για τη διάθεση των παραγόμενων προϊόντων.

Επίσης, στα σχέδια του ομίλου περιλαμβάνεται η δημιουργία πρότυπου κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας, οι τεχνολογίες του οποίου αναμένεται να αξιοποιηθούν για την προώθηση των σχεδίων της εταιρείας, αλλά και από άλλους συγγενείς κλάδους, όπως αυτοί τις μεταποίησης και της διανομής.




Με βάση τις τελευταίες ανακοινώσεις του Ομίλου σας που δείχνουν έντονη εξωστρέφεια, πιστεύετε πως τελικά η κρίση μπορεί να αποδειχθεί ευκαιρία για επιχειρήσεις με καινοτομική σκέψη και προσπάθεια διαφοροποίησης; 



Το πιστεύω απόλυτα. Είναι γνωστό πως η κρίση για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται ρηξικέλευθες ενέργειες, προγραμματισμό, όραμα, ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Φυσικά χρειάζεται να επενδύσεις για να επιτευχθούν όλα αυτά. Αλλά σίγουρα η αγορά «θυμάται» τις επιχειρήσεις που δεν περιορίστηκαν σ’ ένα μικρόκοσμο εσωστρέφειας, αλλά μελέτησαν, προγραμμάτισαν, λειτούργησαν δυναμικά και αποτελεσματικά. Στρεφόμαστε λοιπόν στην ανάπτυξη, προγραμματίζουμε, επεκτείνουμε τη δραστηριότητά μας και περιμένουμε το μήνυμα αυτό της αισιοδοξίας, να βρει μιμητές.



Μέσα στις τελευταίες επενδυτικές πρωτοβουλίες του ομίλου Μπίμπα περιλαμβάνεται και η εξαγορά 6.000 στρεμμάτων στην περιοχή Σχηματαρίου, γνωστής με το τοπωνύμιο «Αντίπολις». Ποιος ο στόχος του project; Πώς θα χρηματοδοτηθεί; 



Οι εναλλακτικές βιοκαλλιέργειες αποτελούν ένα ακόμη τομέα, στον οποίο ο Όμιλος επιθυμεί να θέσει το αναπτυξιακό του αποτύπωμα. Ο τομέας αυτός, δυναμικός και καινοτόμος, αξιοποιεί πλήθος αναξιοποίητων και εύφορων εκτάσεων της πατρίδας μας και μπορεί να οδηγήσει σε μια πραγματική κοσμογονία, παράγοντας προϊόντα ανεκτίμητης αξίας και ιδιαίτερα υψηλής απόδοσης.

Ο όμιλος με την αξιοποίηση έκτασης 5.500 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του Σχηματαρίου, γνωστή με το τοπωνύμιο «Αντίπολη», έχει θέσει ως άμεσο στόχο την επίτευξη ολοκληρωμένου επενδυτικού σχεδίου, μέσω επιδότησης, από τον Αναπτυξιακό νόμο.

Το προτεινόμενο επιχειρηματικό σχέδιο, αφορά τον πρωτογενή τομέα (βιολογικές καλλιέργειες), όσο και τον δευτερογενή, με την σχεδίαση, τυποποίηση, συσκευασία, συντήρηση γεωργικών προϊόντων, καθώς επίσης και την εμπορία και διανομή των παραγόμενων προϊόντων σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Στο παραπάνω πλαίσιο, εντάσσεται και ο εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων κτιριακών υποδομών, με στόχο την μετατροπή τους σε πρότυπης μορφής καταλύματα, για τις ανάγκες των επισκεπτών στο εν λόγω πρωτοποριακό έργο για τα ελληνικά δεδομένα. Προβλέπεται επίσης, η ίδρυση θεματικού πάρκου, το οποίο θα αποτελέσει οργανωμένη μορφή τουρισμού, με στόχο την διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος. Τέλος, προβλέπονται εγκαταστάσεις συνεδριακού κέντρου, με απώτερο σκοπό την φιλοξενία συνεδρίων, συμποσίων και σεμιναρίων υψηλού επιπέδου.



Πώς ένας ενεργειακός όμιλος ασχολείται τώρα με τον πρωτογενή τομέα της παραγωγής; Αλλάζει η στρατηγική του στην επιχειρηματικότητα; 



Η στρατηγική μας στην επιχειρηματικότητα δεν αλλάζει, απλά προσθέτουμε νέες παραμέτρους που θα μας κάνουν πιο ανταγωνιστικούς. Πρέπει μέσα από τα εργαλεία της δουλειάς μας, να μην κοιτάμε τις επενδύσεις με παρωπίδες, αλλά να βρίσκουμε μέσα από τις καινοτόμες ιδέες μας, εκείνο που μπορεί να βοηθήσει εμάς και τη χώρα μας να βγει σιγά σιγά και με σταθερά βήματα από την οικονομική κρίση.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι συνεπώς λογικό, ένας Όμιλος που θεωρεί τον εαυτό του και είναι σοβαρός και δυναμικός, να επιθυμεί να αναπτύξει το εύρος των επενδύσεών του. Ο πρωτογενής λοιπόν τομέας και ιδίως η βιολογική καλλιέργεια, αν αναπτυχθεί με το σωστό τρόπο και με τις σωστές γεωργικές προυποθέσεις, μπορεί να διεκδικήσει ένα σημαντικό μέρος της ανάπτυξης που προσδοκούμε, καθιστώντας τη γεωργία της χώρας μας πάλι δυναμική και ανταγωνιστική με τις υπόλοιπές Ευρωπαϊκές και όχι μόνο αγορές.



Εκτός από την καλλιέργεια ροδιάς, υπάρχουν κι άλλα προϊόντα εναλλακτικής καλλιέργειας που ενδεχομένως μπουν στο portfolio της Αντίπολις; 



Στο πλαίσιο της ευρύτερης αξιοποίησης της εν λόγω έκτασης, ο Όμιλος «Μπιμπας Group Investing» προχωρά στην μελέτη και αξιοποίηση νέων καλλιεργειών για περαιτέρω ανάπτυξη και έρευνα. Μιλάμε συγκεκριμένα για μύρτιλο, στέβια, φραγκοσυκιά, ιπποφαές, κράνα, σπαράγγια, τρούφα, aloe vera, λαγοκέρασο, παυλώνια, σμέουρο, σαμπούκο, goji berry, αβοκάντο κ.λπ.



Ο Όμιλος Mpimpas Investing Group στοχεύει στην παραγωγή φαρμακευτικών φυτών. Γιατί;



Ο όμιλος Mpimpas Investing Group πέραν του χαρτοφυλακίου του που στοχεύει στις εναλλακτικές καλλιέργειες, δίνει έμφαση και στα φαρμακευτικά φυτά (π.χ. λεβάντα-μέντα-αλόη). Με τον όρο φαρμακευτικά φυτά εννοούμε φυτά τα οποία περιέχουν δραστικές ουσίες που όταν ληφθούν από ζώντες οργανισμούς παρουσιάζουν την ιδιότητα του φαρμάκου. Βάσει του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η πρωτοβάθμια περίθαλψη βασίζεται κατά 80% σε φαρμακευτικά φυτά.

Αν αναλογιστούμε ότι στην Ελλάδα έχουμε 40.000.000 καλλιεργούμενα στρέμματα και η αναλογία των φαρμακευτικών φυτών είναι στο 0,02% καταλαβαίνουμε ότι αποτελούν αμελητέα ποσότητα, την ίδια στιγμή που οι τιμές στις ξένες αγορές ξεκινάνε από 2,2 μέχρι και 12 ευρώ το κιλό. Η Ελλάδα σε συνδυασμό με τις κατάλληλες κλιματολογικές- εδαφικές συνθήκες αλλά και τις ευοίωνες τιμές εξαγωγής, μπορεί να αναπτύξει τον κλάδο των φαρμακευτικών φυτών.

Ο Όμιλος Mpimpas Investing Group, πρωτοπόρος, αναπτύσσει και την καλλιέργεια φαρμακευτικών φυτών σε εκτάσεις άνω των 800 στρεμμάτων.



Προωθείτε το μοντέλο της «Συμβολαιακής Βιοκαλλιέργειας». Πώς διαμορφώνεται μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον των επενδυτών γι’ αυτή τη μορφή συνεκμετάλλευσης γεωργικής γης και ποιες διαβεβαιώσεις δίνει ο Όμιλός σας πως αυτή η επένδυση θα είναι αποδοτική σε όποιον την επιλέξει; 


Σήμερα ερχόμενος στον όμιλό μας ένας ενδιαφερόμενος για τις επενδύσεις στη ροδιά που είναι η καλλιέργεια που προωθούμε αυτή τη στιγμή, αρχικά συνάπτει σύμβαση με τον όμιλό μας η οποία αναφέρει τη συνεργασία του ομίλου και του φυσικού προσώπου στο θέμα της καλλιέργειας, με κόστος του φυσικού προσώπου τα 2.000 ευρώ/στρ για συμβολαιακή συμμετοχική αγορά καλλιεργήσιμης γης υψηλής παραγωγικότητας. Ο όμιλος μέσα από τη συνεργασία αυτή και με την υπογραφή της σύμβασης δεσμεύεται για ένα ετήσιο εισόδημα της τάξης των 1.500-2.000 ευρώ/στρ/χρόνο.



Βασικός παράγοντας επιτυχίας στην παραγωγή γεωργικών προϊόντων είναι και η ύπαρξη δυνατοτήτων διάθεσης του παραγόμενου προϊόντος. Εσείς πώς το έχετε αντιμετωπίσει αυτό; 



Έχοντας επενδύσει ο Όμιλός μας σε 10.000 στρ. για τη καλλιέργεια βιολογικής ροδιάς, είναι αυτονόητο ότι ήδη έχει προβεί σε συνεργασίες με εξωτερικούς οίκους που ασχολούνται με το κομμάτι αυτό της παραγωγής. Πιο συγκεκριμένα, σήμερα απέχουμε λίγα μόνο βήματα πριν από την υπογραφή σύμβασης με αμερικανική εταιρεία, η οποία τροφοδοτεί 5.000 σουπερμάρκετ στις ΗΠΑ με χυμό ροδιάς και για το λόγο αυτό, ένα μεγάλο μερίδιο της παραγωγής μας θα καταλήγει εκεί. Επίσης, η καλλιέργεια της ροδιάς παράγει όχι μόνο το καρπό και το χυμό αλλά περίπου 300 παραπροϊόντα τα οποία έχουν να κάνουν με καλλυντικά, φάρμακα και αιθέρια έλαια. Σήμερα λοιπόν ο Όμιλός μας είναι στις διαπραγματεύσεις με γαλλικές και ρωσικές φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες καλλυντικών για τη προμήθεια παραπροϊόντων ροδιάς.



Αναφέρετε τη δημιουργία Πρότυπου Ερευνητικού Κέντρου Γεωπονίας. Πώς θα λειτουργήσει;



Πράγματι, στο επενδυτικό μας σχέδιο, περιλαμβάνεται και η ίδρυση ενός πρότυπου κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να παρακολουθούνται και να αναλύονται με την χρήση υπερσύγχρονης τεχνολογίας. Με άλλα λόγια, το νέο Ερευνητικό κέντρο θα μπορούσε να

χαρακτηριστεί «εργαστήριο της φύσης», καθώς συγκεντρώνει πολλές παραμέτρους που ερευνώνται από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Οι τεχνολογίες του νέου ερευνητικού κέντρου, αναμένεται να αξιοποιηθούν όχι μόνο για την προώθηση των σχεδίων της εταιρείας, αλλά και από άλλους συγγενείς κλάδους, όπως αυτοί τις μεταποίησης και της διανομής.



Η στροφή της οικονομίας μας στον πρωτογενή τομέα έχει πιθανότητες να αποτελέσει μαζί με την τουριστική ανάπτυξη, τα εθνικά μας «όπλα» προκειμένου να βγούμε από την κρίση;



Είναι σε όλους γνωστό, πως οι επενδύσεις που μπορούν να ισχυροποιήσουν τη χώρα μας οικονομικά είναι η ενέργεια, η γεωργία και ο τουρισμός.

Είναι τομείς που μπορούν να προσφέρουν θέσεις εργασίας, να επεκτείνουν το αναπτυξιακό μοντέλο και να δώσουν επαγγελματική προοπτική στη νέα γενιά. Είναι συνεπώς απαραίτητο, σ’ αυτούς τους τομείς να υπάρξουν επενδύσεις και μεγάλα έργα που θα ανταποκρίνονται πλήρως στις νέες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες τόσο της χώρας μας, όσο και της παγκόσμιας αγοράς.